Професионални услуги за киберсигурност

Киберсигурност – инциденти и събития от света | Седмица 33, 2024

Всяка седмица в блога на Cyber One ще научавате какво се случва в областта на киберсигурността. Къде и какво се е случило? Кои бизнеси търпят кибер атаки? Какви са регистрираните загуби? Кибер атаките растат с всеки изминал ден, светът на дигитализацията се промени завинаги.

Киберсигурност – инциденти и събития от света | Седмица 33, 2024

Обзор на събитията от седмицата:

Предизборният щаб на Тръмп твърди: Ирански хакери са успели да проникнат в имейл акаунтите на висши служители в щаба и са откраднали документи, за да се намесят в изборите в САЩ.

Сайтът Politico първи съобщи за инцидента, след като анонимен източник  е започнал  да им изпраща изтеклите  документи.

За втори път в рамките на една година – Болница Макларън в Мичиган съобщава за спиране на телефонни и компютърни системи поради атака на ransomware.

От болницата уточняват, че след инцидента  се е наложило да отменят част от неспешните операции и прегледи. Групата за откуп INC е тази, която се предполага, че стои зад атаката. Припомняме ви, че в края на септември 2023 г. болницата претърпя още една атака с ransomware, така че това е втората атака за по-малко от година.

Автомобилната агенция AutoCanada съобщава за прекъсвания в дейността, поради кибератака.

Компанията, която управлява 65 клона и приблизително  4700 служители, съобщава, че поради атаката са принудени да деактивират някои от обслужващите бизнеса им  системи. От компанията не уточняват естеството на атаката, но е вероятно да е атака с ransomware. AutoCanada беше една от компаниите, които бяха засегнати като част от атаката на CDK рансъмуер, извършена преди няколко седмици. Компанията претърпя значителни смущения след атаката срещу CDK и записа загуби от 33 милиона долара през последното тримесечие, в сравнение с печалби от 45 милиона долара през съответното тримесечие на миналата година.

Швейцарската компания Schlatter Group съобщава, че страда от атака с ransomware.

Според компанията, която произвежда различни индустриални машини, атаката е причинила смущения в компютърната и имейл системите. Към този момент никоя атакуваща група не е поела отговорност за атаката.

Компанията Orion S.A., която се занимава с производство на химикали за различни индустрии, съобщава на фондовата борса в САЩ, че е станала жертва на измама, при която служител на компанията е извършил преводи на средства към неизвестни лица в размер на 60 милиона долара.

Компанията заявява, че след трансферите ще признае загуба от 60 милиона долара и ще направи всичко по силите си, за да върне средствата или да покрие загубата (с помощта на застраховка и др.).

Австралийската минна компания Evolution Mining съобщава, че компютърните системи на компанията са били засегнати от атака с ransomware.

Компанията съобщи за атаката на държавната фондова борса, заявявайки, че е успяла да овладее атаката, но не съобщава дали е платила откуп или не. Към този момент никоя атакуваща група не е поела отговорност за атаката.

Хакването на един от доставчиците на Netflix доведе до изтичане на информация за сериали и филми преди официалната премиерна дата

Изтеклите епизоди са публикувани в социалните мрежи и торенти, когато са с ниско качество и съдържат водни знаци, но това е значително изтичане на информация за Netflix. Сред изтеклите сериали е и вторият сезон на аниме сериала Arcane, един от успешните и награждавани сериали на Netflix, който трябваше да излезе през ноември тази година.

Според съобщения в мрежата списъкът с изтекли досега сериали и филми включва:

  • Arcane Season 2
  • Dandadan
  • Ranma 1/2
  • Terminator Zero
  • Spongebob Movie
  • Mononoke Movie

С цялостните решения, които предлага нашата компания, може да защитите вашия бизнес. Разгледайте технически решения тук.